Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής μετά από μία επέμβαση. Είναι οξύς πόνος και ονομάζεται «μετεγχειρητικός», διότι συντρέχουν τρεις διαφορετικοί λόγοι για την πρόκλησή του: η προϋπάρχουσα νόσος, η χειρουργική παρέμβαση (συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών , θωρακικών ή γαστρικών παροχετεύσεων) και οι επιπλοκές καθώς και ο συνδυασμός και των τριών μαζί.
Ο οξύ μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος αλλά διαρκεί 24-72 ώρες μετά την επέμβαση και σταδιακά μειώνεται. Εάν δεν μειωθεί μετατρέπεται σε χρόνιο πόνο και χρειάζεται πολυπαραγοντική αντιμετώπιση.
Η Λειτουργική Νευροχειρουργική προσφέρει σημαντική ανακούφιση στον μετατραυματικό πόνο με τις εξής τεχνικές, αναλόγως του σημείου του πόνου:
Η Νευροδιέγερση Νωτιαίου Μυελού (SCS) αποτελεί πολύ σημαντική θεραπευτική τεχνική για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου της σπονδυλικής στήλης, όταν ο πόνος είναι επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος και περιλαμβάνει κυρίως το κάτω μέρος της πλάτης ή / και τα πόδια. Ο μετεγχειρητικός αυτός πόνος μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και μετά από μία ανατομικά επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.
Έχουν διεξαχθεί αρκετές ελεγχόμενες μελέτες και σειρές περιπτώσεων, μερικές από τις οποίες περιλάμβαναν ακόμη και 10 χρόνια παρακολούθησης, για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του της νευροδιέγερσης στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με το μετεγχειρητικό σύνδρομο σπονδυλικής στήλης, στις οποίες καταγράφηκε ότι ήταν σημαντικά περισσότεροι οι ασθενείς που μετά από νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού πέτυχαν 50% ή και περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο, σε σύγκριση με εκείνους που υποβλήθηκαν σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πόνου.
Η νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού θεωρείται πλέον η ενδεδειγμένη θεραπεία (evidence-based) του μετεγχειρητικού συνδρόμου σπονδυλικής στήλης (FBSS).
Η Περιφερική νευροδιέγερση (PNS) με την εμφύτευση ηλεκτροδίου στην περιοχή που εντοπίζεται ο πόνος. Έχει αποτέλεσμα στον μετεγχειρητικό πόνο της θωρακοτομής, στη γενική και γυναικολογική χειρουργική, στην μετεγχειρητική αλλοδυνία, στον μεθακρωτηριαστικό ή μετατραυματικό πόνος νευρώματος και αλλού. Η ηλεκτρική ενέργεια προκαλεί διέγερση στα περιφερικά νεύρα επιτυγχάνοντας τη μείωση του πόνου. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση σε χειρουργική αίθουσα.