Νευροδιέγερση Νωτιαίου Μυελού (SCS)
Η νευροδιέγερση του Νωτιαίου Μυελού (SCS) σύμφωνα με πλήθος διεθνών μελετών έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο 60-80% των ασθενών που επιλέχθηκαν εκ των προτέρων από τον νευροχειρουργό.Αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, τα αποτελέσματα της οποίας μετρούν ήδη μισό αιώνα.
Στόχος της νευροδιέγερσης, είναι η είναι η σημαντική μείωση ή διακοπή του ερεθίσματος του πόνου, από το σημείο που εκπέμπεται και πριν φθάσει στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμά της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η μείωση της αγωγής με αναλγητικά και των επιπλοκών που προκαλεί η μακρά χρήση τους.
Η επιλογή του υποψήφιου ασθενή για νευροδιέγερση γίνεται αυστηρά κριτήρια.
Το θετικό της νευροδιέγερσης είναι ότι η λειτουργία του νευροδιεγέρτη μπορεί να μειωθεί, να σταματήσει ή και να αφαιρεθεί, χωρίς καμία παρενέργεια για τον ασθενή.
Πώς γίνεται η νευροδιέγερση Νωτιαίου Μυελού
Για την επίτευξη της διέγερσης του νωτιαίου μυελού, ένα ή παραπάνω ηλεκτρόδια εμφυτεύονται με τοπική αναισθησία και υπο ακτινοσκοπική καθοδήγηση στον επισκληρίδιο χώρο, στο πίσω μέρος εντός του σπονδυλικού σωλήνα πάνω από τη σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού όπου φθάνουν τα νεύρα από το συγκεκριμένο σημείο όπου εκδηλώνεται ο πόνος.
Τα ηλεκτρόδια συνδέονται μέσω υποδόριας διαδρομής με εμφυτεύσιμη γεννήτρια. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη γεννήτρια εφαρμόζεται μέσω των ηλεκτροδίων στις κατάλληλες περιοχές του νωτιαίου μυελού.
Εναλλακτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός νευροδιέργερσης νωτιαίου μυελού και περιφερικής διέγερσης.
Για την αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της νευροδιέγερσης, πραγματοποιείται δοκιμαστική νευροδιέγερση που διαρκεί συνήθως 1-3 εβδομάδες. Εφόσον ο ίδιος ο ασθενής διαπιστώσει σημαντική ανακούφιση (>50%) και δώσει τη συγκατάθεσή, ακολουθεί η εμφύτευση του μόνιμου συστήματος. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τότε απλά αποσύρεται το ή τα ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί. Πρόκειται για μια πλήρως αντιστρέψιμη θεραπεία, κάθε σύστημα νευροδιέγερσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί σε περίπτωση ανάγκης χωρίς καμία παρενέργεια.
Ο προγραμματισμός του συστήματος γίνεται τηλεμετρικά με ειδικό προγραμματιστή, υπάρχει δυνατότητα αλλαγής και εφαρμογής διαφόρων συνδυασμών ώστε ο ασθενής να λαμβάνει το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο ασθενής φέρει και αυτός προγραμματιστή τσέπης τον οποίο μπορεί να διακόπτει, να ενεργοποιεί και να αυξομειώνει την ένταση του διεγέρτη.
Παθήσεις που αντιμετωπίζοντα με νευροδιέγερση Νωτιαίου Μυελού
Αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως:
- Μετεγχειρητικό Σύνδρομο Σπονδυλικής Στήλης
- Πόνος από Συριγγομυελία
- Νευροπαθητική ριζίτιδα
- Περιφερική νευροπάθεια άνω ή κάτω άκρων
- Σύνθετα σύνδρομα περιφερικού πόνου (CRPRSI&II)
- Περιφερική αγγειοπάθεια
- Ανθεκτική στηθάγχη
- Σπαστικότητα
- Δυστονία κορμού και άκρων
- Διαβητική νευροπάθεια
- Πόνος ακρωτηριασμένου μέλους -φαντάσματος
- Δυσλειτουργία Ουροδόχου κύστης και σφιγκτήρων
- Πυελικό άλγος
- Μετεγχειρητικό ή μετατραυματικό άλγος με ριζιτική κατανομή
- Βλάβες των πλεγμάτων (βραχιόνιο, οσφυικό)
- Διαταραχές επιπέδου συνείδησης
- Παραπληγία
Η επέμβαση τοποθέτησης νευροδιεγέρτη
Η μόνιμη εμφύτευση νευροδιεγέρτη γίνεται στο χειρουργείο με τον ασθενή ξύπνιο ή υπό μέθη σε πρηνή θέση ( μπρούμυτα ) υπο ακτινοσκοπική καθοδήγηση, για τον ακριβή εντοπισμό του σημείου εμφύτευσης.
Τα καλώδια των ηλεκτροδίων εμφυτεύονται υποδορίως όπως και η συσκευή παραγωγής ηλεκτρικών παλμών με την μπαταρία της. Η συσκευή, στέλνει ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουν τα σήματα του πόνου καθώς αυτά κατευθύνονται προς τον εγκέφαλο.Με χρήση μιας εξωτερικής συσκευής που είναι στη διάθεση του ιατρού αλλά και του ασθενούς, η ένταση των ηλεκτρικών παλμών προσαρμόζεται ανάλογα.
Ο νευροχειρουργός εκπαιδεύει τον ασθενή να μπορεί ο ίδιος μέσω ενός προγραμματιστή να προσαρμόζει τη θεραπεία αυξάνοντας ή μειώνοντας την ηλεκτρική διέγερση κατά περίπτωση (όταν κοιμάται, όταν περπατά, όταν εργάζεται κ.α).
Επιπλοκές από την εφαρμογή της νευροδιέγερσης είναι η επιμόλυνση του νευροδιεγέρτη όπου η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, το αιμάτωμα, η υπερλειτουργία ή η υπολειτουργία του νευροδιεγέρτη, η νευρική κάκωση, η μετακίνηση και η θραύση του ηλεκτροδίου. Για τους έμπειρους στην τοποθέτηση νευροδιεγερτών νευροχειρουργούς, οι επιπλοκές αυτές είναι δυνητικά πιθανές, αλλά στην πράξη, αμελητέες.
Ο εξειδικευμένος στην τοποθέτηση νευροδιεγερτών, νευροχειρουργός Δημήτριος Πέϊος, μετά την τοποθέτησή του, σε επόμενες συνεδρίες προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του νευροδιεγέρτηγια βελτιστοποίηση του αποτελέσματος της θεραπείας και συνεχίζει να παρακολουθεί τον ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την ορθή διαχείρισή του.